Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd. Uiterlijk tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw, gebouwd voor 2001, in het bezit zijn van een asbestattest. Bij verhuur is de eigenaar verplicht een kopie van het asbestattest te overhandigen aan de (nieuwe) huurders, indien beschikbaar. Het asbestattest maakt deel uit van het Vlaamse beleid rond het afbouwen van asbest. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk het aanwezige asbest in gebouwen en woningen van voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat te identificeren en te verwijderen, streeft Vlaanderen ernaar om tegen 2040 asbestveilig te zijn. In gebouwen na 2000 is het gebruik van asbesthoudende materialen al verboden.
Een asbestattest is gebaseerd op een asbestinventarisatie van het gebouw. Op basis van deze inventarisatie geeft OVAM een uniek asbestattest af voor elk gebouw. Dit attest bevat informatie over de aanwezigheid van asbest en beoordeelt of het gebouw asbestveilig is. Het geeft details over de materialen of delen van het gebouw die asbest bevatten, de staat van het asbest en biedt advies over hoe dit veilig beheerd of verwijderd kan worden.
De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’, wat betekent dat er enkel wordt gekeken naar materialen die een risico kunnen vormen bij normaal gebruik van het gebouw. Er worden geen wanden of vloeren opengebroken om ingesloten asbest te vinden. In sommige gevallen zijn echter kleine beschadigingen nodig om verdachte materialen te onderzoeken. Vaak is een laboratoriumanalyse nodig om met zekerheid vast te stellen of een materiaal asbest bevat.
Het asbestattest blijft geldig zolang er geen veranderingen in het gebouw plaatsvinden die de aanwezigheid van asbest kunnen beïnvloeden. Bij renovaties of verbouwingen is het raadzaam om een nieuwe inventarisatie uit te voeren om de asbestveiligheid te waarborgen.
Onze dienstverlening start met een toelichting omtrent het verloop van het plaatsbezoek en helpt u met de voorbereiding. Bij vragen of opmerkingen nemen onze asbestdeskundigen persoonlijk contact op.
Dankzij de centrale ligging van onze kantoren en de inzet van ons volledige team garandeert Certi-Check een afspraak op korte termijn.
Onze energiedeskundigen hebben gezamenlijk vele jaren aan ervaring. Door regelmatige bijscholingen en opleidingen te volgen, levert Certi-Check de meest bekwame asbestdeskundigen.
Onze dienstverlening start met een toelichting omtrent het verloop van het plaatsbezoek en helpt u met de voorbereiding. Bij vragen of opmerkingen nemen onze energiedeskundigen persoonlijk contact op.
Dankzij de centrale ligging van onze kantoren en de inzet van ons volledige team garandeert Certi-Check een afspraak op korte termijn.
Onze energiedeskundigen hebben gezamenlijk vele jaren ervaring. Door regelmatige bijscholingen en opleidingen te volgen, levert Certi-Check de meest bekwame energiedeskundigen.
In gebouwen met gemeenschappelijke delen, zoals appartementen of wooncomplexen, is het ook verplicht om een asbestinventarisatie uit te voeren voor deze gedeelde ruimtes. Hierbij worden ruimtes zoals trappenhallen, kelders, zolders en technische lokalen gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. Deze inventarisatie is noodzakelijk om mede-eigenaars te informeren over de asbestveiligheid van het gebouw. Indien er asbest wordt gevonden, bevat het asbestattest advies over de juiste maatregelen voor het beheer ervan.
Wij voorzien u graag van een op maat gemaakte offerte.
Certi-Check BV
BE 0801.706.087
Muidepoort 8 - 9000 Gent
Hofstraat 72 - 8430 Middelkerke
Xaverianenstraat 2 B302 - 8200 Sint-Michiels