EPC

Bij het te koop of te huur stellen van uw woning, moet u een geldig EPC-attest kunnen voorleggen. Het EPC informeert de koper of huurder over de energiezuinigheid van de woning.

EPC residentieel

Meer infoVraag aan
EPC residentieel Service

EPC van de gemeenschappelijke delen

Meer infoVraag aan
EPC van de gemeenschappelijke delen Service

EPC klein niet-residentieel (≤500m²)

Meer infoVraag aan
EPC klein niet-residentieel (≤500m²) Service
EPC Illustratie

EPC residentieel

Wat geeft het EPC weer?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning of appartement is. Dit certificaat is verplicht en bedoeld om potentiële kopers of huurders te informeren over het energieverbruik van de woning.

Hoe ziet een EPC eruit?

Sinds 2019 wordt de energie-efficiëntie van een woning weergegeven met een label dat varieert van F (rood, slechte energieprestatie) tot A+ (donkergroen, zeer energiezuinig). Daarnaast toont het EPC de energiescore van de woning in kWh/m² per jaar. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger de woning. Het EPC bevat ook aanbevelingen om de energieprestaties van de woning te verbeteren, met concrete tips om een beter label te behalen. Voor eengezinswoningen wordt er bovendien automatisch een schatting van de kosten voor energiebesparende maatregelen toegevoegd.

Hoe wordt het EPC opgesteld?

Een erkend energiedeskundige voert tijdens een bezoek een grondige controle uit van de woning, waarbij onder andere isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, sanitair warm water en verlichting worden onderzocht. Het aanleveren van bewijsstukken, zoals facturen of bouwplannen, kan helpen om een betere energiescore te verkrijgen.

Geldigheidsduur van het EPC

Het EPC is doorgaans 10 jaar geldig. Het is echter verstandig om na energiebesparende renovaties een nieuw EPC te laten opstellen, omdat dit een positieve invloed kan hebben op de score. Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een EPC te hebben dat na 1 januari 2019 is opgemaakt. Deze verplichting geldt alleen voor verkoop; voor verhuur blijft de regelgeving ongewijzigd.

🤝

Persoonlijke aanpak

Onze dienstverlening start met een toelichting omtrent het verloop van het plaatsbezoek en helpt u met de voorbereiding. Bij vragen of opmerkingen nemen onze energiedeskundigen persoonlijk contact op.

⏱️

Snelle service

Dankzij de centrale ligging van onze kantoren en de inzet van ons volledige team garandeert Certi-Check een afspraak op korte termijn.

Expertise

Onze energiedeskundigen hebben gezamenlijk vele jaren ervaring. Door regelmatige bijscholingen en opleidingen te volgen, levert Certi-Check de meest bekwame energiedeskundigen.

EPC klein niet-residentieel (≤500m²)

EPC voor kleine niet-residentiële eenheden (≤500m²)

Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is bedoeld voor ruimtes zoals apotheken, kleine bakkerijen, cafés, en andere niet-residentiële eenheden die vaak samen met een woonst voorkomen of zich in een residentieel gebouw bevinden. De bruikbare vloeroppervlakte van deze eenheden is maximaal 500 m².

Wat toont het EPC?

Het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden bevat aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Het biedt een stapsgewijs plan met de meest dringende werkzaamheden. Na de tabel wordt de verwachte verbetering van het energielabel getoond. Er worden echter geen prijsindicaties gegeven voor deze aanbevelingen.

Restaurant, kantoor of handelsruimte?

Het EPC toont de berekende energiescore voor verschillende gebruiksbestemmingen (zoals kantoor, handel, horeca, logies of andere functies) in de sectie ‘Algemene gegevens’. Bij het berekenen van de energiescore wordt rekening gehouden met specifieke behoeften zoals verwarming, koeling, sanitair warm water, ventilatie en verlichting, afhankelijk van de bestemming. Zo zal bijvoorbeeld een restaurant meer warm water verbruiken dan een kantoor.

Uitleg over het label

Het energielabel op het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden is altijd gebaseerd op de score voor de bestemming ‘kantoor’. Het label is dus onafhankelijk van de feitelijke bestemming van de ruimte, of het nu gaat om kantoor, horeca, handel of logies. Hierdoor is het mogelijk om EPC’s van verschillende soorten ruimtes met elkaar te vergelijken. De grenzen van de energielabels voor kleine niet-residentiële eenheden verschillen van die voor woningen en appartementen.

Klaar voor een offerte?

Wij voorzien u graag van een op maat gemaakte offerte.

Vraag een offerte aan

EPC gemeenschappelijke delen

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen geeft inzicht in de energieprestaties van het gebouw en de collectieve installaties. Het bevat ook aanbevelingen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze informatie wordt gebruikt bij het opstellen van een EPC voor de verkoop of verhuur van een appartement, waarbij beide certificaten elkaar aanvullen.

Wetgeving

Vanaf 2022 is een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen (EPC GD) verplicht voor grote appartementsgebouwen, los van verkoop of verhuur. Bij nieuwbouwappartementen moet dit EPC voor de gemeenschappelijke delen uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het verkrijgen van de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning beschikbaar zijn. Eigenaren van een appartement of een kleine niet-residentiële eenheid in een appartementsgebouw zijn verplicht een kopie van het EPC voor de gemeenschappelijke delen te tonen aan potentiële kopers of huurders (volgens het Energiebesluit van 19 november 2010).

Geldigheid

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen is maximaal 10 jaar geldig. Het moet worden bijgewerkt na energetische renovaties waarbij ten minste 15% van de gebouwschil geïsoleerd wordt, of wanneer collectieve installaties (zoals zonne-energiesystemen) worden vervangen of nieuw geïnstalleerd.

Bedrijf

Certi-Check BV

BE 0801.706.087

Muidepoort 8 - 9000 Gent

Hofstraat 72 - 8430 Middelkerke

Xaverianenstraat 2 B302 - 8200 Sint-Michiels

Legal & Privacy

©2024 Certi-Check. All rights reserved.